Munster en vrede?? - Reisverslag uit Hamm, Duitsland van Jeanet Kees - WaarBenJij.nu Munster en vrede?? - Reisverslag uit Hamm, Duitsland van Jeanet Kees - WaarBenJij.nu

Munster en vrede??

Door: Kees en Jeanet

Blijf op de hoogte en volg Jeanet

01 Augustus 2020 | Duitsland, Hamm

Ja 1648, Vrede van Munster kent iedereen (toch?). Vrede tussen Spanje en Nederland, einde 80-jarige oorlog. In het najaar nog een veel omvangrijker verdrag waarbij de Republiek der Nederlanden door Duitsers en vele andere landen werd erkend als onafhankelijke staat.
De Friedenssaal waar dit allemaal werd ondertekend staat op de Wereld Erfgoed Lijst; hebben wij natuurlijk bezocht. Overigens was daar weer een Ameronger bij aanwezig: Godard van Reede van de familie die eeuwenlang kasteel Amerongen bewoonden. Zijn portret hangt in de galerij in de zaal.

Nederland dacht na deze verdragen: leger hoeven we niet meer in te investeren. Tot het rampjaar 1672, iedereen dat verdrag vergeten was, Frankrijk zijn kans schoon zag en ons land binnenviel. Ze werden gesteund door de vredelievende ;-) bisschop van Munster, bijgenaamd Bommen Berend. Munster veroverde het noordoosten van Nederland. Zijn leger werd bij de stad Groningen echter gestopt en verslagen op 28 augustus. Sinds die tijd is dit de belangrijkste feestdag van stad en ommelanden. Die Groningers! Jeanet mocht daar vanwege het geloof daar nooit naar toe; op de kermis mocht je niet gezien worden.

Geheimtip2: het boek 'Rampjaar 1672' waarin dit alles heel boeiend wordt beschreven vanuit het perspectief van de familie Reede van Amerongen. Zelf begin dit jaar gelezen, absolute aanrader, zeker in dit crisisjaar.

Zo vredelievend waren ze in Munster in 1533 ook al niet. Jan van Leiden e.a. waren pleitbezorger van gemeenschappelijk bezit van ongeveer alles. Als 'logische' consequentie hoorde polygamie daar ook bij. De bisschop van Munster zag dat echter anders. Hij liet hen ophangen en hun lijk in een ijzeren kooi hoog aan de St. Lambertus kerk hangen. Die kooien hangen er nog (zie foto).
Hoezo vredelievend Munster...?

Verder over vandaag weinig te melden. Na de geschiedkundige verrijking op de fiets vertrokken, beetje regen, lekkere temperatuur, wind weer uit de verkeerde hoek. Maar wel weer bramen. Route voornamelijk parallel aan de spoorlijn, dus lekker vlak. Laat vertrokken, daarom wat minder kilometers: 47. Morgen verder langs de rivier Lippe, waar het hopelijk prinsheerlijk fietsen wordt.

• 01 Augustus 2020 - 18:25

@p:

Een verwijzing naar Prins Lippe von.... en polygamie in één verslagje. Het zal toeval zijn.
    Het gedachtengoed van Jan van Leiden heeft het niet gehaald. Lijkt me ook maar beter.
    Vooral die polygamie bij zo'n fietstocht.
    "Hartelijk welkom in ons hotel. Goeie reis gehad? Nog een beetje naast elkaar kunnen fietsen met de groep? U heeft de kamers 3,4,5 en 6. Veel plezier".
    Vermoeiend.

Blijf op het goeie spoor morgen.

• 01 Augustus 2020 - 19:38

Bouwien:

En zo weer een stukje historie erbij!! Mensen waren vroeger niet zo braaf!!
    Die goeie ouwe tijd!!!!
    Saai tochtje vandaag of hadden jullie nog naweeën van Munster!
    Prettige voortzetting! Wij vertrekken morgen naar Zeeland ( in de buurt van Vlissingen)
    2 nachtjes. Fietsen achterop de auto, dat wel! :-)
    Gr.

• 01 Augustus 2020 - 21:01

Gë:

Mooi verhaal. Arme Jeanet die niet naar de kermis mocht op Bommen Betend. Het was voor mij en mijn vriendinnen wel een ankerpunt in de Groningse periode. Veel plezier nog.

• 02 Augustus 2020 - 20:33

Jacques Duivenvoorden:

Dag Kees en Jeanet, nu jullie toch al de geschiedenis induiken het volgende. We hebben in Nederland een oorspronkelijk Duits koningshuis (Nassau) met een Franse achternaam. Nassau is ingeruild voor Oranje wat verwijst naar het gebied rond Orange in Zuid-Frankrijk.. Orange werd Oranje. Wij zijn van Duitsen bloed zingen we opgewekt in het Wilhelmus. In Duitsland overal sporen van echtgenoten van de Oranjes waaronder Lippe Biesterfeld. Bernhard kwam uit de arme tak van deze familie en wilde hoger op. In Detmold hun stamslot. Fijne reis verder. Ik kom weer in de lucht als jullie mijn moederland Tsjechië naderen. Als voorafje: onze dochter Vera heeft voor haar studie aan de UvA een scriptie geschreven over de Benesj-akkoorden. Na de 2e Wereldoorlog moesten alle Duitsers Tsjechië uit en hun bezittingen raakten ze kwijt. Bij de toetreding van Tsjechië tot de EU laaide dat weer op.

• 03 Augustus 2020 - 07:18

Jeanet En Kees:

Over Oranjes: Boek over Bernhard door Annet van Zijl pas nog gelezen en daar staat een en ander mooi in beschreven. Detmold ligt 25 km ten Noorden van Paderborn waar we overnachten.
    Oorspronkelijk was ons plan om langer de R1 te volgen en via Detmold naar Paderborn te fietsen. We zouden dan echter ook langs Gutersloh zijn gekomen. Dat was onlangs een brandhaard van corona's, dus route aangepast.